Зоологія

Зоологія

вівторок, 1 листопада 2016 р.

Клас Птахи. Спосіб життя і будова тіла


Розглянемо спосіб життя і будову тіла птахів на прикладі сизого голуба. 
Спосіб життя. Сизий голуб − мешканець скель, який пристосувався до гніздування в різноманітних будівлях. Цей птах слідом за людиною оселився навіть далеко на Півночі. Він перетворився у напівдикого голуба, що живе в усіх містах.
Сизий голуб − майже соціальна тварина, яка веде зграйний спосіб життя. Живиться він різноманітним насінням, зеленими рослинами, крихтами хліба та залишками їжі, які визбирує на землі. Голуби активні вдень. Вони дуже добре пристосовані до польоту. На зимівлю не відлітають.
Розмноження в сизого голуба починається рано. У лютому з’являються перші гнізда, неохайні, розкуйовджені, збудовані з тонких гілок. У них голубки відкладають усього по два яйця.
Покриви тіла. Тіло голуба вкрите сухою, тонкою шкірою, позбавленою залоз. Лише над хвостом міститься куприкова залоза, що виділяє специфічну жирну речовину, якою птах дзьобом змащує пір’я, щоб воно не намокало. Пір’яний покрив голуба називають оперенням. Його основу складає пір’я, яке утворюється з верхнього шару шкіри і за походженням є видозміненими роговими лусками плазунів. За структурою і призначенням виділяють кілька типів пір’я (мал. 111).
Контурні пера забезпечують здатність птаха до польоту і розміщуються по всьому тулубу, на крилах і на хвості. Пера, які містяться на тулубі, називають покривними. Вони накладаються одне на одне, неначе луска в риби, і визначають обтічну форму тіла птаха, що забезпечує мінімальний опір повітря під час польоту. Контурні пера крил називають маховими, вони збільшують розмір крил і утворюють міцну літальну поверхню крила. Довгі пера хвоста дістали назву − рульові.

Мал. 111. Пір’я голуба. Схема контурного пера:
1 − стрижень; 2 − опахало; 3 − борідки і борідочки (у квадраті)

Контурне перо має стрижень, до якого прикріплюється опахало, що складається з м’яких бічних пластинок − борідок, на них містяться дрібні борідочки. Борідочки мають спеціальні гачечки, за допомогою яких зчеплюються між собою. Завдяки такому з’єднанню контурне перо утворює щільну пластинку. Якщо цю пластинку розірвати, то в разі стикання гачечків вона відновить свою цілісність.
Пухові пера розташовані під покривними і призначені для збереження тепла. Вони складаються з тонкого стрижня і м’якого опахала без борідочок. Тому пухові пера не утворюють пластин і мають вигляд розтріпаних.
Пух міститься під покривними перами. Він має надто короткий і тонкий стрижень, борідки довгі, м’які, відходять від стрижня пучком.
Деякі птахи мають вуса − пера, які називають щетинками. Вони складаються лише зі стрижня.
Птахи, як і плазуни, періодично линяють, але змінюють не шкіру, а пір’я. Зношене пір’я випадає, а на його місці виростає нове.
Будова тіла. Тіло птаха складається з голови, шиї, тулуба, хвоста і кінцівок.
Голова голуба відокремлена від тулуба довгою і тонкою шиєю і закінчується дзьобом. Верхня частина дзьоба називається наддзьобком, нижня − піддзьобком (див. мал. 110). На наддзьобку містяться ніздрі. Очі в голуба розміщені по боках голови. Вони мають верхні та нижні повіки, а також мигальну перетинку. За очима розташовані вушні отвори, затягнуті барабанною перетинкою і прикриті пір’ям.
Мал. 110. Зовнішня будова голуба

Тулуб птаха овальної форми, вкритий контурними і пуховими перами. Хвіст короткий, його площа збільшується завдяки крупним рульовим перам.
Передні кінцівки голуба − це крила (мал. 112). У стані спокою вони трохи зігнуті і мають форму, подібну до букви zПередні кінцівки складаються з Плечової кістки, яка сполучається з променевою кісткою і ліктьовою кісткою, що формує лікоть. Запʼястя і пʼястя формують «кисть» птахів, кістки пальців якої злиті разом. Кістки крила дуже легкі, що полегшує політ.
Мал. 112. Будова крила птаха:
1 − плече; 2 − передпліччя; 3 − кисть; 4 − першорядні махові пера; 5 − другорядні махові пера.

Задні кінцівки птаха слугують для пересування по землі або по гілках дерев. Задня кінцівка складається зі стегна, гомілки та цівки − особливої частини кінцівки, яку мають лише птахи. Зовні цівка вкрита зроговілою шкірою, на якій подекуди містяться луски. Здебільшого птахи, у тому числі й голуб, мають чотири пальці; три з них спрямовані вперед, а один − назад.





Немає коментарів:

Дописати коментар